Hoe thee het beste bereiden?
Hoeveelheid
De hoeveelheid thee die je wil gebruiken om een thee te zetten hangt in de eerste plaats natuurlijk van je eigen smaak af. Toch is het algemeen zo dat wij, Westerlingen, te veel thee gebruiken voor het zetten van een kop! Chinese thee is en hoort nu eenmaal een milde, zachte thee te zijn.
Eigenlijk is 2 gr thee voor 1 liter water meer dan voldoende. Dit komt ongeveer overeen met 1 koffielepel. Hou je van een sterkere thee, dan kan je de hoeveelheid opdrijven tot 2 gr per kop.
De theebuiltjes die we verkopen zijn hierop voorzien en bevatten exact 2 gr losse thee, dus aan u de keuze! Ze zijn groot genoeg om de blaadjes voldoende ruimte te gunnen om hun smaak en helende stoffen te kunnen afgeven aan het water.
Infusietijd
We zijn de waarschuwing gewoon om na enkele ogenblikken het theebuiltje al uit het water te halen. Logisch, want een thee van mindere kwaliteit smaakt snel erg bitter. Echter, een goede kwaliteitsthee trekt niet extreem bitter! Doe de test maar 's! Koop een thee van een zeer goede kwaliteit, zet 'm 's avonds voor het slapen gaan en proef er 's morgens van.
Hoe lang mag een thee dan wel trekken?
Heel eenvoudig, zo lang je zelf maar wil! Je kan de smaak sterker of zachter maken afhankelijk van wat je zelf graag drinkt.
Hou er wel rekening mee dat de blaadjes minimum 15 minuten nodig hebben om hun anti-oxidanten vrij te geven aan het water. Haal je de theeblaadjes dus sneller uit het water, dan drink je wel een milde thee, maar krijg je bitter weinig anti-oxidanten binnen!
Wist je trouwens dat je dezelfde theeblaadjes meermaals mag opgieten met heet water? De smaak wordt bij ieder gietsel een stuk milder, maar de blaadjes blijven anti-oxidanten aan het water afgeven.
Temperatuur
De temperatuur om te te bereiden verschilt van soort tot soort. Voor zwarte thee gebruik je bijna kokend water van 90 graden. Voor groene thee gebruik je water van 70 tot 80 graden.
Enkele gouden regels:
- Kook het water nooit! Hierdoor verandert immers de samenstelling en als gevolg ook de smaak van het water. Als je je nog een nieuwe waterkoker moet aanschaffen, kies dan voor een toestel waar je de temperatuur kan instellen. Uiteraard werkt ook je oude waterkoker nog perfect of kun je prima werken met een traditioneel steelpannetje.
- Hou het water in de gaten, wanneer je de spreekwoordelijke "vissenogen" op de bodem ziet verschijnen heeft je water net de juiste temperatuur en nog niet het kookpunt bereikt.
- Verwarm nooit je water in een microgolfoven.
Water
Het type water heeft ook effect op de smaak van je thee! Thee bestaat voor 99 % uit water. Het is dus essentieel dat er gebruik wordt gemaakt van het juiste water.
Controleer de waterkwaliteit
Wanneer thee wordt gezet met leidingwater, een mineraalrijk bronwater of water uit de filterkan zal je een troebele thee met een vel op zien. Dit komt er door de interactie van de thee met de mineralen aanwezig in het water. Voornamelijk calcium en magnesium zijn hiervoor verantwoordelijk. De aanslag die je aantreft in je kopje, vind je overigens ook terug op je tanden en in je buik!
Gebruik dus steeds water met een droogrest van maximum 50 mg/l. Dit staat duidelijk vermeld op het etiket van de fles.
Voorbeelden van geschikt water zijn
- Spa Reine,
- Mont Roucous,
- Montcalm,
- Montille.
Doe gerust 's de test!
Zet 4 verschillende kopjes thee (liefst in een glazen kopje). Eéntje met leidingwater, ééntje met flessenwater met een droogrest groter dan 50 mg/l, ééntje met flessenwater met een droogrest kleiner dan 50 mg/l en ééntje met water uit de filterkan. Laat een kwartiertje trekken en kies er dan de thee uit die je zelf het liefst wil drinken!
Meer tips over soorten thee en hoe serveren
Liever meteen kwaliteitsthee kopen?
Ontdek de verschillende kwalitatieve soorten thee in onze webshop. We bieden u een groot assortiment van origine, aroma, vruchtenthee en infusies. We begeleiden je graag in de keuze naar je persoonlijke smaak.